Alles over je auto theorie

verkeersborden-auto-theorieHet is verstandig om zo snel mogelijk het theoriecertificaat te behalen. Dat geeft je meteen een voordeel tijdens je praktijklessen want rijden en theorie gaan natuurlijk vanaf de 1e les samen.

Om het theorie-examen te mogen doen moet je tenminste 16 jaar oud zijn en een geldig identiteitsbewijs hebben. Het behaalde certificaat is 1,5 jaar geldig. Er kan ook pas een praktijkexamen worden aangevraagd als jij in het bezit van je theorie-certificaat bent. Het aanvragen theorie examen auto wordt natuurlijk voor jou gedaan door JOHAN’s Rijschool.

Om het auto examen theorie succesvol te kunnen afleggen zijn er diverse mogelijkheden:

Theorie-module JOHAN  (standaard in pakket A of B)

Met de theorie-module kun je leren en oefenen voor het CBR auto examen theorie. De module bestaat uit een (leen) theorieboek, een (leen) cd met examenvragen en examens en het CBR theorie-examen.

Het is ook mogelijk om je theorie-examen te trainen op internet. Hierbij maak je gebruik van TET.nl (training examen theorie). De kosten daarvan worden betaald uit je pakket.

Het boek bevat alle auto theorie, verkeersregels, behandelt verkeersinzicht en schenkt aandacht aan veiligheidsaspecten en milieuvoorschriften. De cd rom of TET.nl behandelt natuurlijk heel veel over het auto examen theorie.

Op de site van TET kun je alvast een kijkje nemen en een proefcursus(je) volgen. Als je hiervoor kiest dan betaalt JOHAN’s Rijschool de cursus voor jou! Extra begeleiding en informatie kan en mag je aanvragen zoveel als je nodig hebt.

Zelf doen

Als je zelf wilt werken aan je theorie-examen dan kan dat natuurlijk. Wil je daarbij een up-to-date boek hebben dan kan je dat zelf bestellen op www.theorieleren.nl of bij mij.

De examen training via TET.nl kun je bij mij ook apart bestellen. Deze kost voor 2 maanden €29,95 (aanrader!)

Als je er klaar voor bent kun je het theorie-examen zelf aanvragen. Zie daarvoor de handleiding op MijnCbr.nl of zie de pagina CBR op deze website.

Veranderingen per  1  januari 2018

Het CBR voert vanaf 1 januari 2018 twee nieuwe vraagvormen in. De hotspotvraag en de single-sleepvraag komen volgend jaar voor in het theorie-examen auto, motor en bromfiets. Dit bevestigt het CBR. In september werden de nieuwe vraagvormen al getest in Venlo, Leusden, Rijswijk, Zwolle, Amsterdam en Breda.

Hoewel de manier waarop de vragen gesteld worden er anders uit komt te zien, blijft de inhoud van het examen onveranderd. In juli dit jaar werden nog twee nieuwigheden geïntroduceerd: het bladeren door de vragen in het examen en het markeren van vragen, om er later nog eens op terug te komen.

Hotspotvraag

Bij de hotspotvraag geeft de kandidaat antwoord op een examenvraag door het aantikken van een afbeelding, bijvoorbeeld een verkeersbord of dashboardsymbool.

hotspotvraag cbr examen

Single-sleepvraag

Bij de single-sleepvraag sleept de kandidaat het juiste antwoord naar een plaats in een afbeelding. Deze vraag lijkt op de sleepvraag die al sinds januari 2017 in het examen zit. In het theorie-examen krijgen de kandidaten maximaal vier vragen in een nieuwe vorm, dit kunnen er dus bij het nieuwe examen minder zijn.

single-sleep vraag cbr

Pilot

In september hield het CBR een pilotdag. In totaal legden 1.300 kandidaten het theorie-examen af met daarin de nieuwe vragen. Kandidaten reageerden volgens het CBR enthousiast op de nieuwe vraagvorm. De succesvolle pilot is dan ook de reden dat de hotspotvraag en de single-sleepvraag nu standaard terugkomen in het theorie-examen.

Bladeren en markeren in het theorie-examen

Vanaf 1 juli kun je door het theorie-examen auto, motor en bromfiets bladeren en vragen markeren. Ook is er geen antwoordtijd per vraag ingesteld. Je kunt de examentijd dus zelf indelen. Het examenonderdeel ‘Gevaarherkenning’ in het theorie-examen voor de auto krijgt deze opties niet. Er verandert niets aan de inhoud van de theorie-examens. De blader- en markeermogelijkheid in het examen is eerder al getest en kandidaten zijn er heel tevreden over.

Bladeren door het examenonderdeel

Je kunt door de vragen van het examenonderdeel bladeren door op het scherm op ‘Volgende’ of ‘Vorige’ te tikken. Op die manier ga je naar de volgende of vorige examenvraag. Bij het theorie-examen voor motor en bromfiets kan dit door het hele examen.

Markeren van vragen

Ook kun je in dit examenonderdeel vragen markeren. Dit is handig als je een vraag later nog een keer wilt bekijken. Je markeert een vraag door rechtsboven in het scherm op het vlaggetje te tikken. Op de afbeelding hieronder zie je het vlaggetje.

theorievraag markeren

In het overzicht kun je zien welke vragen je hebt overgeslagen of hebt gemarkeerd. In dit overzicht kun je tikken op het vraagnummer die je nog een keer wilt bekijken. Hieronder zie je een voorbeeld van een overzicht.

overzicht gemarkeerde theorievragen

Eigen tijd indelen

Er is geen tijd per vraag ingesteld. Je ziet boven in het scherm hoeveel tijd je nog hebt voor het examen.

Als je wil zien hoe de TussenTijdse Toets en/of het Praktijk-examen er uitziet bij het CBR klik dan hier.