2 to Drive: Rijbewijs vanaf 17 jaar

Wil je al beginnen met het halen van je rijbewijs, maar ben je nog geen 18 jaar oud? Dan is 2toDrive ideaal voor jou. Hiermee mag je vanaf 16,5 starten met rijlessen en vanaf je 17e verjaardag rijexamen doen.

Als je slaagt voor je rijexamen, mag je onder begeleiding van een volwassene (een coach) de weg op. Een coach moet o.a. minimaal 5 jaar een Nederlands rijbewijs hebben, 27 jaar oud zijn en mag bijvoorbeeld de afgelopen 4 jaar geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen gehad hebben. Je kunt een begeleiderspas aanvragen waar maximaal 5 coaches op kunnen staan.

Door auto te rijden met een coach doe je onder begeleiding rijervaring op. Dit is vooral handig, omdat veel jongeren betrokken raken bij een ongeluk doordat ze weinig rijervaring hebben. Door het 2toDrive initiatief kun je als jongere in een vrij veilige omgeving en met begeleiding rijervaring opdoen.

Waarom rijden onder begeleiding?

Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen jongeren betrokken zijn. Dit is een groot aantal, want de groep bestuurders die nog maar net hun rijbewijs hebben is vrij klein vergeleken met het totale aantal weggebruikers. Op jaarbasis kan het onder begeleiding laten rijden van 17 jarigen voor een daling van 16 verkeersdoden per jaar zorgen. In Duitsland is een soortgelijk experiment al succesvol gebleken. Er zijn momenteel twee varianten.

Het experiment van 2ToDrive heeft zes jaar met succes gedraaid en zou worden vastgelegd in de wet. Echter, op 1 november 2017 loopt het experiment af, maar is er nog niets definitief in de wetgeving. Naar verwachting wordt dit pas begin 2018 gerealiseerd. Dat kan betekenen dat het consequenties heeft voor jou. Lees hieronder in welke situatie jij je bevindt.

Leerlingen van 16 jaar of ouder

Voor jongeren die op 1 november 2017 al 16 jaar zijn, geldt er een overgangsregeling. Zij kunnen nog steeds hun rijbewijs halen vanaf hun 17e verjaardag. Onderstaande regels gelden voor deze groep volgens 2toDrive:

  • Ben je op 1 november 2017 16 jaar of ouder? Dan mag je starten met het halen van het theorie-examen.
  • Vanaf 16,5 jaar mag je praktijklessen volgen en de begeleiderspas aanvragen.
  • Wanneer je 17 jaar bent geworden, mag je rijexamen doen.
  • Heeft hij zijn rijbewijs gehaald? Dan kan hij tot zijn 18e in de auto rijden samen met zijn begeleider(s).
  • Vanaf zijn 18e mag hij zelfstandig de weg op.

Leerlingen die nog geen 16 zijn

Jongeren die pas na 1 november 16 jaar worden, kunnen geen examens afleggen tot de nieuwe wet is ingevoerd. Maar omdat de verwachting is dat de wet begin 2018 rond is, geeft het CBR aan dat deze groep wel alvast kan starten met theorielessen, ze kunnen alleen nog even geen theorie-examen afleggen zolang de wet nog niet definitief ingevoerd is.

Het volgen van rijlessen is sowieso pas toegestaan als de leerling 16,5 jaar is. Het CBR verwacht dat als deze leerlingen de leeftijd van 16,5 jaar bereikt hebben, de wet al definitief is: “Naar verwachting treedt deze wet in begin 2018 in werking, waarmee verwacht wordt dat deze jongeren in ieder geval gewoon kunnen starten met praktijklessen als zij 16,5 jaar zijn.”

Bekijk de site van 2toDrive (www.2toDrive.nl) om te zien of het iets voor jou is!

Gratis* proefles? Neem contact op!