Faalangst tijdens rijlessen

Je hebt er al veel over nagedacht en misschien ook met anderen over gepraat. Misschien denk je dat je er last van krijgt wanneer je start met rijlessen. Of heb je er tijdens het autorijden of een rijexamen last van gehad. Faalangst kan erg vervelend zijn tijdens rijlessen. Maar wat gaan ‘we’ daaraan doen? Wat kunnen wij daar aan doen?

Allereerst is het ontzettend belangrijk dat je voor jezelf erkent dat je last van faalangst hebt. Dat wil zeggen dat je het niet meer wegstopt, maar gewoon aan het werk wilt om die vervelende gedachten achter je te laten.

Als we spreken over faalangst, dan gaat het over de 4 G’s. Ik zet ze even op een rijtje voor je:

 • De eerste: Gebeurtenis
  Er is iets gebeurd in jouw omgeving, vroeger of nu en dat heeft zeer waarschijnlijk te maken met auto rijden.
 • De tweede: Gedachte
  Door die gebeurtenis ben je gaan nadenken. Soms bewust, maar vaak ook onbewust. Dat je gedachten afdwalen naar iets vervelends met een auto.
 • De derde: Gevoel
  Vervelende gedachten geven dan ook een vervelend gevoel. Begrijpelijk  en niet te vermijden als je eenmaal in deze situatie zit.
 • De vierde: Gedrag
  En dan gebeurt het dus. Na al die vervelende dingen die hiervoor staan, gaat het je gedrag beïnvloeden. En daar merk je iets van in de auto.

Wat staat ons te doen? Wij gaan werken aan je vervelende gedachten. De gebeurtenis is verleden tijd en daar kunnen we niets meer aan veranderen. Maar de gedachten die daarop volgden, die gaan we aanpakken. Daarover moeten we allereerst praten om te bekijken hoe we die gedachten gaan omvormen in positief denken en doen. Daarvoor nemen we de tijd. Geen haast, geen moeten, maar op die manier vooral rustig werken aan je autorijden.

Een bijzonder informatieve site over dit alles is www.faalangst.nl. Daarop vind je ook een test, allerlei do’s en dont’s en veel informatie die je hierbij kunnen helpen.

Het CBR heeft speciaal voor faalangst een speciaal examen ontwikkeld, zie www. CBR.nl/faalangst . Dit faalangstexamen kunnen we altijd aanvragen. Een paar dingen zijn anders: je gaat niet in een grote groep mee naar de examinatoren. Er is een aparte tijd gereserveerd en er is meer tijd dan normaal om kennis te maken met de examinator. Tijdens de examen-rit mag je zelfs een time-out toepassen. Hoe dit allemaal werkt leg ik je graag uit tijdens de rijlessen. Ik ben een gecertificeerd faalangst-instructeur, dus we werken samen aan een goede, rustige en degelijke voorbereiding op je rijexamen.

Johan Gruppen is gecertificeerd faalangstinstructeur.

 

Wil je graag een proefles zonder dat je op de vingers wordt gekeken? Dat kan en gratis!

Contact opnemen